Finlands Svenska Folkdansring r.f.

Kaserngatan 28
FI-00130 Helsingfors
Tel: +358-40-3523 688
folkdansringen(på)folkdans.fi

Sök ett folkdanslag nära dig då du vill börja dansa!


Visa Folkdanslagen på en större karta

Tryck här till Google-kartan

Du hittar mera information om de olika folkdanslagen då du väljer ett lämpligt distrikt uppe till vänster på sidan.

FolkFest i Väst i Karis 10.3

23.01.2018 kl. 11:32
Västra Nylands Folkdansdistrikt ställer till med folkfest

FolkFest i Väst är en dans- och musikkonsert på Tryckeriteatern i Karis lördag 10.3 kl.17. Konsertens huvudnummer är stordansen Nyländsk purpuri, en både hövlig och fartfylld dans som dansades allmänt i våra trakter på 1880-talet. I orginalutförande är purpurin ett par timmar lång och dansades av alla samhällsklasser tillsammans. På scen framförs en förkortad version av västnyländska dansare i tidsenliga kläder. Övriga grupper som uppträder är Nonette, juniorfolkdansare, västnyländska spelmän, Danskompassen och The HOB’s.

Vokalensemblen Nonette grundades i augusti 2009 och består idag av sex sångare. Webbsida: www.nonette.fi. Juniorfolkdansarna är barn som deltar folkdanslagens juniorverksamhet i Pojo, Ingå och Kyrkslätt. Spelmän från olika spelmanslag i Västnyland samlas på folkfesten och spelar tillsammans.

Danskompassen är en grupp tonåringar som efter många år som juniorfolkdansare beslutat att satsa ordentligt på folkdansen. De kommer från olika håll i Nyland och övar under ledning av Heidi Palmu. The HOB’s är en trio unga musiker som spelar folkmusik tillsammans.

Nyländsk purpuri

Nyländsk purpuri är en fartfylld dans, som består många olika turer. De flesta turer dansas progressivt så att varje par dansar turvis mot varje annat par två gånger, och då deltagarna kan vara många blir dansen också lång. Som namnet purpuri antyder är dansen ett hopkok av flera mindre danser som alla har olika karaktär, vilket gör att dansen aldrig blir enformig eller tråkig.

När man dansar purpurin traditionellt kan den ta flera timmar och den har varit ett sätt att umgås. De som inte just då är i tur att dansa kan sätta sig och prata och stiga in på dansgolvet när det är dags. Dansare som tröttnar kan ersättas av andra, som kanske kom lite sent till danskvällen. Folkdansarna har övat in dansen traditionellt för att alla ska få uppleva känslan och kunna leva sig in i dansens själ, därefter har dansen förkortats och anpassats för scen.

Nyländsk purpuri går också att beställa som dansuppvisning till olika evenemang, uppvisningens längd och antalet dansare anpassas då enligt önskemål.

FolkFest i Väst arrangeras av Västra Nylands folkdansdistrikt r.f., som är en takorganisation för alla folkdanslag i Västnyland och medlemsorganisation i Finlands Svenska Folkdansring r.f. Biljetter till FolkFest i Väst kan köpas via Netticket eller Luckan, tfn 044–017 0176. Biljetterna kostar 22€ för vuxna, pensionär/studerande 17€, barn 7–12 år 12€, barn under 7 år gratis.

Välkommen med på FolkFest i Väst! Sprid gärna vidare.

Folkdansringen FSF

Kontakta Folkdansringens kansli om du vill ha lösenord till medlemssidorna.

Tel. 040-3523 688
E-post: folkdansringen(på)folkdans.fi

5 NÄSTA EVENEMANG

08.03
DANSLUST - en kurs för dans i skolan / dagis Kurserna är för dig som lär ut dans för barn i skolan (lämpar sig även för annan undervisning än gymnastik och musik) eller dansa med barn i daghem, eftermiddagsklubbar eller som annars bara är intresserad av att kunna lära ut dans för barn.
07.04
DANSMYLLER i Karis Dagen bjuder på ett myller av program för alla åldrar. Barn i åldern 6-16 dansar och pysslar. Vuxna och ungdomar får lära sig dansa vals och polka samt att variera sin dans. Vi åter lunch tillsammans och avslutar dagen med ett samkväm tillsammans.
21.04
DANSMYLLER i Nykarleby Dagen bjuder på ett myller av program för alla åldrar. Barn i åldern 9-16 år dansar med Jessica Krohn. Vuxna och ungdomar får lära sig dansa menuetter under ledning av Marcus Blomberg. Vi avslutar kursen med att både barn och vuxna dansar tillsamm
02.09
Danskurs på Kilen i Sideby På kursen lär Britta Lund ut bl.a. schottis, "sågabockspolka", vals och enkla folkdanser