Kurser

Vinterkursen hålls fysiskt i Orivesi 28-30.1.2022

Mera info om Vinterkursen kommer inom kort.

Heidi i utbildningen

Folkdansinstruktörsutbildningen börjar 13-15.8.2021 OBS! Nytt datum

Folkdansinstruktörsutbildningen är en grundutbildning på svenska som ger färdigheter att fungera som instruktör för hobbybaserad folkdansverksamhet inom föreningar och arbetarinstitut eller i daghem och skolor. Utbildningen motsvarar de obligatoriska grundstudierna i den nationella folkdansinstruktörsutbildning som ordnas, främst på finska, i samråd av alla finländska folkdansorganisationer.

Utbildningen riktar sig till personer med ett intresse för att fungera som instruktör i folkdans. Den studerande förväntas ha goda färdigheter i finländsk folklig dans. Erfarenhet av att instruera dans är inte ett krav, men till fördel. Det rekommenderas att studerande är minst 16 år.

Folkdansinstruktörsutbildningens första veckoslut hålls 13-15.8.2021 så, att fredag och söndag hålls digitalt på nätet och lördag fysiskt på Haga Uf i Helsingfors. Det andra veckoslutet hålls
1-3.10.2021 och det sista 14-16.1.2022. Dessa två på samma sätt som det första veckoslutet, att fredag och söndag hålls digitalt och lördagarna hålls fysiskt på Furuborg i Degerby.

Som ansvarig kursledare fungerar danslärare (YH) Heidi Palmu.

Hela utbildningen kostar 250€ för Folkdansringens medlemmar och 350€ för icke-medlemmar. OBS! Priset har sänkts p.g.a. att det mesta sker digitalt på nätet. 

Myndigheternas och regionens restriktioner gällande coronapandemin följs på de fysiska träffarna.

Halloweenfesten för alla modiga junior dansare på Midgård i Vanda lördag 6.11.2021 kl. 13-20

Till festen hör förstås en festmiddag som vi tillverkar tillsammans och vid bordet sjunger vi spöksånger.

Men vi ska förstås också dansa så vi blir svettiga.

Dessutom får du önska i samband med anmälningen vad som dansas på festen.

Till festen kan du klä ut dig.

Pris: 15€, syskonrabatt 5€

Anmälan till festen senast 14.10 till Folkdansringens kansli

Kurs i Menuett till "De gamlas dans"

Utöka utbudet av danser till ”De gamlas dans” med en menuett. Vi ordnar följande kurser för gymnasielärare och andra intresserade:

 tisdag 24.8 i Steinerskolan i Helsingfors

 tisdag 31.8 i Karis-Billnäs gymnasium i Karis

 måndag 6.9 i Cygnaeus skola i Åbo

tisdag 7.9 i Jakobstads gymnasium

torsdag 9.9 i Vasa övningsskolas gymnasium

torsdag 16.9 i Johannisberg i Borgå

Alla kurser hålls kl. 16.00-18.00

Kurserna och kursmaterialet är gratis
Anmälan till augustikurser senast 17.8 och septemberkurser senast 30.8
till Folkdansringens kansli tel. 040-3523688 eller e-post: folkdansringen@folkdans.fi


På kursen får du lära dig en menuett och hur den lärs ut. För att du lätt ska kunna ge dina elever en fläkt från Solkonungens tid får du därtill instruktioner, film, noter och en CD-skiva så att du enkelt kan ta med menuetten på repertoaren. Det är en nyskapad menuett utan bindning till någon bygd. Musiken är traditionell, men med tanke på eleverna och danssituationen, ”De gamlas dans”, inspelad av en hornorkester.

Finlands Svenska Folkdansring vill på detta sätt öka intresset för den unika 1600-talsdansen menuett, som dansats i hela Svenskfinland och fortlevt i Österbotten fram till nutid. Menuetten i Finlands svenskbygder var bland de element som upptogs på den första nationella förteckningen över levande immateriellt kulturarv i Finland 2017.


    

Kursanmälningar

Antal anmälda: 1