Dansfester & Stämmor

Dansfest i Liljendal

Dansfest i Liljendal ordnas 16-18 juni 2023

Dansfesten ordnas i år i Lovisa i Liljendal och Strömfors så att övernattning och fredagens och lördagens program pågår i Liljendal medan söndagens festuppvisning är i Strömfors bruk. Liljendal ligger ca 20 km och Strömfors bruk ca 12 km från Lovisa centrum. Traditionscentrum Kuggom är ca 15 km från Liljendal.

Logi

Skollogi ordnas på Sävträsk skola, men det finns några rum bokade på ett internat på Traditionscentrum Kuggom, ifall någon vill övernatta där. I Kuggom är rummen 2 personers rum, men om man vill övernatta 3 personer i samma rum, så ordnar de med extra madrasser på golvet i rummen. På internatet finns ett gemensamt kök, där man kan laga sin egen mat, men det finns också möjlighet att äta färdigt morgonmål kl. 7–8 på morgonen. Rummen på internatet är fördelade så att det finns en wc/dusch per två rum, d.v.s. för 4–6 personer. Övernattningspriset är 35€/person och 13€/lakanset. Man kan ta med egna lakan. 

I centrum av Lovisa finns det hotell som man kan boka själv.
För husbilar finns det plats, utan el, invid skolan. I Lovisa finns även Lovisa camping.

Fredagen

Dansfestkansliet öppnar kl. 16 på fredagen på Sävträsk skola. Salladsbuffé serveras fr.o.m. kl 17. Stråkkvartetten Glint Ensemble, håller konsert i Liljendal kyrka kl. 19-20, alla dansfestdeltagare är välkomna att dansa Minett från Lappträsk och Borgå menuett i kyrkan, klädda i folkdräkt.

Lördagen

På lördagen serveras morgonmålet på skolan, övernattning och morgonmål ingår i priset.  Under marknaden som pågår kl. 10-14 invid Liljendalgården hoppas vi att så många som möjligt bär folkdräkt och uppträder med PR-uppvisningar. Dessutom önskar vi många olika folkdräkter till dräktkavalkaden.

Utfärderna på lördagseftermiddagen går till:
– Malmgårds slott, ca 10 km från Liljendal, där man får en guidad rundtur i slottet samt möjlighet att besöka gårdsbutiken kl.15.30-17. Läs mer på www.malmgard.fi

– Lurens sommarteater, där Folkteatern kommer att ha en föreställning. Lurens är en gammal sommarteater i en vacker miljö och med sin särskilda vridläktare. Om Folkteatern kan man läsa mera på Facebook och Instagram. Pjäsen pågår kl. 16–17.15.

– Lovisa centrum, kl. 16.15–17, en guidad rundtur till fots i en historisk stad. Alla de viktigaste sevärdheterna finns på gångavstånd i Lovisa.

– Drömstrand i Hopom träsk, där man kan ta sig ett dopp kl. 15.15–16.30. Endast för simkunniga eller barn som deltar med egen vuxen.

De klockslag som är nämnda i anmälningsblanketten innefattar också resorna till de olika ställena, här finns de klockslag som programmet pågår, ifall man hellre tar sig med egen bil till utfärdsmålet.

För de barn som inte vill åka på utfärd ordnas pyssel på skolan och för vuxna och äldre juniorer ordnas det en workshop i Pellinge kontra, där den långa versionen dansas, d.v.s. alla dansar alla turer. Workshopen börjar kl. 15 och slutar när dansen har dansats till slut.

På lördagskvällen ordnas festmiddag med lite program och samkväm efteråt. Om det är många barn anmälda till lördagens middag, så kan vi ordna ett menyalternativ för dem. Efter samkvämet blir det fri dans och samtidigt kommer även Liljendal Ungdomsförenings traditionella Stranddans att äga rum i paviljongen intill. Det kommer att ordnas busstransport till Lovisa för de som bor på Kuggom eller i centrum efter samkvämet. (Man kan åka med utfärdsbussen till Liljendal före middagen.)
Ungdomsföreningen har åtminstone grillkorv till salu under hela kvällen.

Söndagen

På söndagen kan man delta i en friluftsgudstjänst kl. 10 vid Mariagården, som ligger intill skolan.
Det ordnas bussar till Strömfors bruk, för den som vill anlita dem. Meddela om detta i anmälningsblanketten. Den första bussen startar kl. 10 och den andra startar kl. 11. Om man åker med den första bussen till Strömfors kan man delta i en guidad rundtur på det gamla bruksområdet; ”Virginia af Forselles” berättar om hur området såg ut då hon ägde det. Vi ordnar picknicklunch, men det finns också matställen där. Efter festuppvisningen tar bussen oss till Lovisa centrum, för att äta middag och efter det tillbaka till Liljendal. Om man kommer med egen buss eller bil till Strömfors, kan man åka hem direkt därifrån eller efter middagen från Lovisa.

Anmälningsblanketterna skickas till onfd.rf@gmail.com senast 30.4.2023
Dansfestavgiften inbetalas samtidigt till ÖNFD:s konto FI18 4050 2050 0030 34

På frågor svarar:
Teresa Helminen: teresamariah05@gmail.com
tfn 040 759 2079

och Hillevi Fransman:
hillevi53@hotmail.com
tfn 040 580 4153

Barnlek 2023

BARNLEK 2023 ordnas 12-15 juli i Lerum, Sverige

Den närmaste tiden kommer BARNLEK 2023 hemsidor att fyllas med information om Nordens största folkdansstämma för barn och ungdomar, BARNLEK. Det kommer bli dans, pyssel, slöjd, parad, konserter, sånger och mer dans.

Nordiskt ungdomsläger 2024

Ett nordiskt ungdomsläger kommer att ordnas, i samband med Nordlek 2024, 13-16 juli 2024 i Arendal, Norge. 

På Nordlek 2024 hemsida kan du läsa mera om lägret.

Nordlek 2024

Nordlek 2024 ordnas 16-21 juli i Arendal, Norge

På Nordlek 2024 hemsida kan du läsa mera om Nordlek 2024 och även se ett preliminärt program.